Чешката PPF Group и арабската телеком група  Емирейтс Телекомюникейшън Груп

...
Чешката PPF Group и арабската телеком група  Емирейтс Телекомюникейшън Груп
Коментари Харесай

Телекомът на ОАЕ купува 50% от групата на Yettel

Чешката PPF Group и арабската телеком група  " Емирейтс Телекомюникейшън Груп Къмпъни " (Emirates Telecommunications Group Company) от Обединените арабски емирства, прочут като " Етисалат " - " e& ", подписаха във вторник съглашение, според което " e& " ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group ( " PPF Telecom " ) в България, Унгария и Сърбия, където оперира под марката Yettel, както и в Словакия. Новината заяви публично PPF във вторник вечерта..

Страните по договорката са се споразумели, че " e& " ще заплати предплатено 2.15 милиарда евро при приключването на договорката за придобиването на 50% от акциите, плюс една акция в PPF Telecom, както и спомагателни заплащания в размер до 350 млн. евро в границите на три години след приключването на договорката, в случай че PPF Telecom надвиши избрани финансови цели. Ако финансовите цели не бъдат реализиран, предстои връщане на до 75 млн. евро, разгласи продавачът.

Партньорите ще запазят настоящия основен изпълнителен шеф на PPF Telecom, Балеш Шарма, и ще обезпечат последователност на интервенциите, като в същото време ще се възползват от необятния опит на екипите на PPF Telecom на техните пазари.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чешката република, в това число чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. ( " O2 CZ " ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. ( " CETIN Czech " ), ще бъдат трансферирани отвън групата на PPF Telecom и няма да бъдат част от договорката. PPF ще резервира своя 100% заобиколен дял в O2 CZ и сегашния си заобиколен дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., посредством която PPF ще продължи да управлява CETIN Czech, ще трансферира всички свои дъщерни сдружения отвън Чехия на PPF Telecom. Това значи, че местите сдружения CETIN, които оперират мрежите на телекомите в България, Унгария и Сърбия, минават под контрола на " Етисалат ".

e& и PPF се стремят да запазят актуалното равнище на рейтинга на PPF Telecom след приключването на договорката. PPF има за цел да резервира настоящото равнище на рейтинга на CETIN Group, при изискване че бъде доказана целевата дефинитивна финансова конструкция, добавя се е прессъобщението.

Главният изпълнителен шеф на PPF Иржи Шмейц съобщи във връзка съглашението за партньорство: " Продажната цена от до 2.5 милиарда EUR, в това число договорните заплащания за откупуване, съставлява една от най-големите покупко-продажби в историята на PPF. Гордея се с метода, по който успяхме да увеличим цената на този актив след закупуването му. "

Относно вероятностите за съдействие с " e& " Иржи Шмейц добави: " Вярвам, че ноу-хауто и опитът, които PPF има в района, в комбиниране с световния мащаб на нашия сътрудник, ще ни разрешат да споделим упоритостите си за синергия и по-нататъшен напредък. "

Той също удостовери, че телекомуникационните активи на PPF в Чешката република са изключени от договорката. Според него това се дължи освен на характерната позиция на родния пазар, само че и на проектите на групата да сътвори синергии сред фирмите, опериращи в Чешката република.

" Тъй като " e& " продължава пътя към превръщането си във водеща световна софтуерна група, нашият приоритет остава концентриран върху разширението на потребителската ни база и даването на повече цифрови услуги както за потребителите, по този начин и за предприятията. Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е образец за нашия ангажимент да търсим нови благоприятни условия за съдействие и капиталови благоприятни условия, които в допълнение ще ускорят нашата агресия ", разяснява Хатем Дауидар, основен изпълнителен шеф на групата " e& ".

Очаква се договорката да завърши през първото тримесечие на 2024 година или преди този момент като предстои на регулаторни утвърждения. Освен това договорката евентуално ще бъде обект на обзор по Регламента за задграничните дотации на Европейски Съюз.

Финансово-инвестиционната група ППФ (PPF Group) закупи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком " Теленор " в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Сделката тогава бе за 2.8 милиарда евро.

По-късно групата се отдръпна от бизнеса в Черна гора, а " Теленор " бе ребрандиране през 2022 година на Yettel ( " Йеттел " ).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР